2015 – 2019: Elsebet Mie og Sille

Vi har spurgt Elsebet Mie, som står bag oprettelsen af Legestuen i Sorø i sin tid, om hun ville fortælle lidt om historien bag legestuen. Ordet er hermed hendes:

“Legestuen i Sorø startede (eller genopstod) i marts 2015 som “Legestue i Magdalene Haven”. Tidligere var der en legestue i Sorø, hvor forældre, der gik hjemme, mødtes i et hus på Stamvejen, der sidenhen blev legestue for dagplejerne.

I 2014/2015 var vi nogle stykker barslende/hjemmegående, der stiftede bekendtskab med hinanden på Sorø bibliotek, hvor børnebiblioteket hver anden mandag inviterede til “Baby-træf”. Her var der kaffe og the på kanden og en sød børnebibliotekar, der hyggede om os.

Det var her jeg i min 2. barsel mødte andre hjemmegående og fik lyst til at sige mit job og blive hjemmegående. Det var et udtalt ønske for flere af os, der mødtes der på biblioteket, at vi kunne mødes ugentlig i en legestue.

Da jeg i februar 2015 valgte at tage mit ældste barn ud af vuggestuen i Magdalene Haven, fik jeg ytret mig om dette ønske overfor lederen af Magdalene Haven, Elsebeth Kiel.

På dette tidspunkt er børnetallet i Magdalene Havens vuggestue så lavt, at de reelt kun bruger denne ene af deres to vuggestue-stuer og Elsebeth foreslår, at vi kan låne den anden stue til Legestuen. Således startede vi “Legestuen i Magdalen Haven” op i marts 2015.

Vi lavede en facebookside under Magdalene Havens og lagde flyers på biblioteket. Vi fik i løbet af foråret desuden besøg af lokalpressen, der lavede en lille artikel om legestuen.

De første par år var vi en god håndfuld børn plus deres voksne, der mødtes dels i legestuen, på biblioteket, og af og til i skoven og hos musik Kaj i Tersløse.

Folk er på dette tidspunkt typisk i legestuen et års tid (de fleste på forlænget barsel eller med tilskud til pasning af eget barn). Vi rykkede lidt rundt i huset i Magdalene Haven, alt efter hvordan det passede for huset, men de sidste par år (2017-2019) lånte vi som oftest en børnehave stue, mens børnehavebørnene var i skoven.

I foråret 2018 valgt Magdalene Haven at lukke deres facebook-side og vores side blev derfor også lukket ned. På dette tidspunkt valgte vi at skifte navn til “Legestuen i Sorø” og opstarte en ny facebookside.

I løbet af 2017/2018 voksede legestuen og der var nu mellem 10 og 20 børn og deres voksne tilknyttet. Samtidig var der flere, der holder deres børn hjemme til treårsalderen og flere var derfor tilknyttet legestuen i længere tid.

Legestuen har fra starten af været formet af de mennesker, der var i den og form, events og traditioner har afspejlet dette. Der har været holdt rundkreds med en “sangskat”, hvor børnene på skift valgte en ting/sang. I perioder har der også været guitarspil til, når der har været nogle der var beriget med disse evner.

Der har været holdt fastelavn, æggetrilning og
påskefrokoster, oktober fester og julefrokoster og så har der været arrangeret ture til Parnas, Skjolden, stranden og en bondegård og vi har været på besøgt hos hinanden.

I 2018 tog Sille Gottlieb initiativet til at låne gymnastiksalen på Skolevej i vinterhalvåret, så børnene kunne få lov at tumle omkring uden for meget tøj i de kolde måneder og man kunne mødes to gange om ugen i samme regi.

I foråret 2019 meldte Magdalene Haven os at institutionen snart vil være godt fyldt af børn og desværre ikke kunne huse os mere, og vi blev bedt om at finde et andet sted. Og her overtog Malene så “Lederskabet”.

Vi sagde pænt farvel til Legestuen i juni 2019 efter 4 skønne år, med mange skønne oplevelser og mennesker.

De bedste ønsker for jer der nu driver Legestuen i Sorø – vi fortsætter med at følge med på sidelinien. Håber fortsat rigtig mange må få glæde af fællesskabet i Legestuen.”

Elsebet Mie Nielsen, ophavsmand til Legestuen i Sorø og mor til Martha Mie, Aske Emil og Vilde Mai